OCIJENI

Svjetski tjedan glaukoma

0 pregleda/dan | Objavljeno: 08.03.2015. 21:03

Svjetski tjedan glaukoma održava se od 8. do 14. ožujka s ciljem širenja svijesti i znanja o toj bolesti ukazivanjem na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće.

Svjetski tjedan glaukoma

Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma slijepo je 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Glaukom zahvaća i sve više građana u Hrvatskoj, a jedini način da se spriječi razvoj je informiranje i pravovremeno otkrivanje visokog očnog tlaka kao prvog pokazatelja razvoja glaukoma.
Bol u očnoj jabučici ili iza nje, glavobolja, osjetljivost na pritisak i pad vidne oštrine, neki su od simptoma koji mogu upućivati na glaukom ili očna bolest povezana s povećanjem očnog tlaka koji posljedično ugrožava očni živac, dovodi do njegovog oštećenja i do sužavanja vidnog polja.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu od glaukoma, bolesti koja, ako se ne liječi i na vrijeme ne prepozna, postepeno dovodi do oštećenja vidnog živca, pa čak i potpunog gubitka vida, boluje oko 13,5 milijuna ljudi. Iako se ova bolest može pojaviti kod svakog čovjeka, posebno su ugroženi stariji od 40 godina, kratkovidne osobe, dijabetičari, ljudi tamne rase, a neka istraživanja kažu kako je vrlo izražen i genetski faktor.
Naime, ako od glaukoma boluju vaši roditelji, vjerojatnost da ćete i vi imati isti problem je 20%, a ako boluje brat ili sestra čak 50%.

Kada na pregled?
‘Glaukom ili zelena mrena (grčki ‘glaucos’- zelenkast, sjajan) ime je dobio po promijenjenoj boji zjenice u akutnoj fazi bolesti. Glaukom je drugi po redu uzročnik sljepoće u svijetu, i s pravom je zaslužio naziv ‘tihi kradljivac vida’ budući da simptomi ostaju nezamijećeni sve do poodmakle faze bolesti. Oštećenja vidnog živca koja nastanu su nepovratna.

Pravovremena dijagnostika i liječenje mogu usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti, a to se postiže preventivnim pregledima kod svih starijih od 20 godina, a osobito onih preko 40 godina života.
Glaukomska obrada sastoji od mjerenja vidne oštrine, pregleda na biomikroskopu, višekratnog mjerenja očnog tlaka, gonioskopije, tj. pregleda očnog kuta, očnog živca i vidnog polja tzv. perimetrije.
Glavni faktor rizika je povišeni očni tlak. Bez kontrole očnog tlaka ne možete ni slutiti da bolujete od glaukoma sve dok se vidno polje ne počne sužavati do te mjere da podsjeća na pogled kroz tuljac novina ili kroz dalekozor sve do razvoja potpune sljepoće. Uz već spomenute faktore rizika, poput starije životne dobi, nasljednog faktora, tamnopute rase, treba spomenuti i visoku kratkovidnost i dalekovidnost, sumnjivi izgled vidnog živca te stanjenu rožnicu, dijabetes, hipertenziju, noćne padove arterijskog tlaka, poremećaje rada štitnjače, migrene, kardiovaskularne bolesti te poremećaji srčanog ritma.
Glaukom može nastati i nakon upala očiju, operacije oka, te produženog kapanja kortikosteroidnim kapima. Najčešći oblik glaukoma je glaukom otvorenog kuta. Očni tlak raste polako i postupno uništava vid, počevši s perifernim vidom. Gubitak vida obično nije povezan s boli, crvenilom ili drugim znakovima upale.

Glaukomska obrada sastoji od mjerenja vidne oštrine, pregleda na biomikroskopu, višekratnog mjerenja očnog tlaka, gonioskopije, tj. pregleda očnog kuta, očnog živca i vidnog polja tzv. perimetrije.
Osobe starije od 40 godina, dijabetičari, osobe s poremećajima rada štitnjače, s hipertenzijom i sl., a prvenstveno oni kojima netko od obitelji ima isti problem, u rizičnoj su skupini za razvoj glaukoma, gubitka oštrine vida koji nastaje zbog visokog očnog tlaka.

Načini liječenja

Ostali oblici glaukoma mogu biti povezani s ozljedom oka, tumorom, uznapredovalom šećernom bolesti ili mogu biti prirođeni. Glaukom se ne može izliječiti, ali se može spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Može se liječiti lokalnom primjenom lijekova u obliku kapi. Za posebne oblike glaukoma i kada kapi ne pomažu, primjenjuje se laser i operativno liječenje.
Trebali bi najmanje jednom godišnje otići na preventivno mjerenje očnog tlaka, jer je to najbolji način prevencije gubitka vida uzrokovanog glaukomom.
Za glaukomsku obradu i pregled vidnog polja možete se bez čekanja naručiti u sklopu Poliklinike za oftalmologiju Monokl, Maksimirska 115, Zagreb na broj telefona 01/230 20 60 ili se za mjerenje očnog tlaka možete naručiti u svih 6 Monoklovih poslovnica.

www.monokl.hr/savjet/svjetski-tjedan-glaukoma/7152/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI