OCIJENI

Koje je povrće dobro za vid?

0 pregleda/dan | Objavljeno: 10.04.2024. 12:26

Većina će ljudi prvo pomisliti na mrkvu koja je bogata vitaminom A i zbog toga je dobar saveznik u zaštiti od noćnog sljepila. No mrkva je samo jedna u nizu namirnica koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje naših očiju. Konzumiranje raznih vrsta povrća može poboljšati vid i trajno izliječiti naš organ vida od brojnih poremećaja. Kada govorimo o pozitivnim učincima povrća, važno je naglasiti da se ono mora jesti na svakodnevnoj bazi da bi učinak zaista bio postignut.

Blagotvorni vitamini i minerali
Povrće koje poboljšava naš vid je ono koje je bogato vitaminima A, C i E i mineralima (cink, selenij). Vitamin A sprječava suhoću očiju, natečenost kapaka i upalu rožnice. Vitamin C smanjuje mogućnost pojave očne mrene. Vitamin E štiti naše oči od pojave makularne degeneracije i mrene. Cink i selenij štite naše oči od poteškoća izazvanih bljeskanjem i kontrastima.

Karetenoidi
Dodaci prehrani čije tragove također možemo naći u povrću a pogoduju zdravlju očiju su karetenoidi (lutein i zeaksantin). Igraju važnu ulogu u ljudskom vidu, a uz to pomažu u održavanju zdravlja retine. Retina je tanki sloj živaca koji prekriva unutarnju stranu očne jabučice i vrlo je važna za dobra vid. Sadrži fotoreceptore koji pretvaraju svjetlosne signale u električne. Električni signali se dalje prenose putem drugih živčanih stanica vidnog puta do mozga.

Lista povrća koje se odlikuje navedenim supstancijama:
lutein i zeaksantin: špinat, brokula, grašak, kukuruz, kelj vitamin A: mrkva, slatki krumpir, povrće tamno zelenih listova, tikvice vitamin C: crvena i zelena paprika, rajčica, brokula, špinat, prokulica vitamin E: povrće zelenih listova, slatki krumpir cink: soja, grah selen: mrkva, poriluk

Uz dobru i zdravu prehranu, svakako savjetujemo da barem jednom u dvije godine obavite kompletan oftalmološki pregled da bi bili sigurni u stanje zdravlja vaših očiju.

Prepustite se stručnom timu Optičkog studija i Poliklinike za oftalmologiju Monokl na 5 lokacija u Zagrebu te ubrzo i u Dugom selu! Više informacija na www.monokl.hr !

https://www.monokl.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI