OCIJENI

Martinjska večer: Noć kada moštevi postaju mlada vina

Objavljeno: 3.12.2022. 18:02

Bliži nam se 11. studeni, odnosno dan kada slavimo Martinje. Proslava Martinja tradicija je duga stotinama godina, a posebno je karakteristična za Hrvatsko Zagorje. Ako već niste upućeni u pojedinosti proslave Martinja, u nastavku doznajte nekoliko zanimljivosti. 

Zašto slavimo Martinje?

Martinje se slavi u spomen na svetog Martina, prvog katoličkog sveca koji nije bio mučen. Budući da je sv. Martin zaštitnik vina, vinove loze i vinogradara, ne čudi da se Martinje proslavlja upravo uz mlado vino. U skladu s tradicijom, tijekom martinjske večeri mošt se krsti i pretvara u mlado vino, koje se zatim kuša. Prema narodnoj predaji, upravo je sv. Martin prvi uveo običaj krštenja vina. Prema zagorskim običajima, mošt krsti biskup uz prisutnost domaćina, a ponekad su tu i kumovi mošta, poznati i kao mošteki. Tijekom obreda krštenja vina, često se izgovaraju sljedeći stihovi:

"Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal.“

Tradicionalna hrana na Martinje

Naravno, uz dobro vino ide i dobra hrana, pa se tako na Martinje uvijek uživa u obilnoj gozbi. Tradicionalna hrana na dan sv. Martina je pečena guska s mlincima, a iza toga stoji zanimljiva legenda. Prema predaji, sv. Martin bio je imenovan za biskupa, no protiv svoje volje. Kako bi izbjegao tu zadaću, sakrio se među guskama, no ubrzo je bio pronađen zbog njihovog graktanja. Upravo zato se na njegov blagdan jede guska. 

Zanimljivosti o vinu

Donosimo i nekoliko zanimljivih činjenica o vinu:

  • Vino je dobro za zdravlje

Umjereno uživanje u vinu poboljšat će vaše zdravstveno stanje. Smatra se kako crno vino snižava krvni tlak, snižava loš i povećava dobar kolesterol i štiti od karijesa, dok bijelo vino može pomoći u sprječavanju bolesti pluća i raka dojke.

  • Vino ističe okus jela

Vino se često koristi za mariniranje mesa jer ga omekšava i daje fin okus, a kad se radi o kombiniranju vina i objeda, bijelo vino najbolje pristaje uz piletinu i ribu, a crno uz crveno meso i divljač.

  • Raznolikost vina

Vino se proizvodi od čak 12 vrsti grožđa, 6 crnih i 6 bijelih. Naravno, svaka vrsta grožđa nosi svoju aromu koja neće promaknuti pravom ljubitelju vina.

Ako razmišljate gdje proslaviti Martinje, u restoranu Zlatne Gorice vam pripremaju odličnu gozbu uz dobru kapljicu. Imaju bogatu ponudu crnih i bijelih vina, a najponosniji su na vlastita vina u koja su uložili mnogo truda, vrijedno obrađujući vinograde. Okupite drage ljude i proslavite Martinje na ovom idiličnom imanju okruženom vinogradima. Provedite martinjsku večer u skladu s glavnim motom toga dana – jeli, pili i veseli bili! 

Vidimo se u Zlatnim Goricama!

OCIJENI