KRIŽOBOLJA Nova kombinacija manualnih terapija za ŽIVOT BEZ BOLI

Objavljeno: 5.6.2018. 16:06

Pojam križobolje (lumbago), označava osjećaj boli u mirovanju ili pri kretanju u donjem, slabinskom dijelu kralježnice. Ako je prisutna i iritacija živca sa širenjem boli niz nogu govorimo o lumboischialgiji

Križobolja je jedan od najčešćih uzroka radne nesposobnosti. Uzroci križobolje mogu se podijeliti u četiri kategorije:
  •  
  • mišićni (pretjerana naprezanja)
  • ortopedski (degenerativne promjene kralježnice)
  • neurološki (promjene u živčanom sustavu).
  • fascijalni ( poremećaj klizanja fascija)

Najnovija pozornost u medicinskim krugovima od 2007.godine posvećuje se fascijama.

Što su to fascije?

Fascija je čvrsta sjajna žućkasta membrana koja se nalazi ispod kože i oblaže mišiće, skupine mišića, živce, krvne žile i sva druga tkiva. Fascija se proteže i oko kralježnice i ima veliku ulogu u njenoj stabilizaciji  kao i u nastajanju bolnih sindroma svih vrsta.  Fascija igra važnu ulogu u svakom pokretu i svakoj ozljedi. Kada se zbog ozljeda, upala, neaktivnosti ili pretjerane aktivnosti, nepravilnog držanja, stvore priraslice u fascijama, ona je manje pokretna i mišići ne mogu pravilno međusobno klizati. Stvoreni su uvjeti za začarani krug koji vodi u kroničnu bol.Postoji li lijek za kroničnu bol u leđima?

Novi i vrlo uspješan pristup liječenju križobolja i drugih bolnih sindroma (bolan i ukočen vrat, bolna peta...) primjenjuje liječnik Jadran Matutinović,dr.med. u centru Prevent a sastoji se od:
Neuromiofascijalnog pregleda koji  je usmjeren na pregled mekih tkivnih struktura bolnog područja: (živci, mišići, fascije, pogotovo duboke mišićne fascije). Nakon što se procjeni stanje i utvrdi temeljni uzrok bolnog segmenta odredi se terapija kojom se odmah i započinje.

Terapija se sastoji od kombiniranih blagih manualnih tehnika vezivnog tkiva, naročito fascija. Ako se utvrdi i zahvaćenost živca započinje se sa specijalnim vježbama za živčanu strukturu s kojom se poboljšava prokrvljenost živca i smanjuju bolnost i osjećaj  trnjenja. U ovom momentu su to najmodernije i najučinkovitije tehnike koje smanjuju broj dolazaka na terapiju. Već na prvom tretmanu se dobije na pokretljivosti i smanjenju boli.

Uz manualne tehnike dr. Jadran Matutinović, akupunkturolog primjenjuje i nove tehnike akupunkture kojom se sterilne iglice ne apliciraju blizu mjesta boli.  Kod bolnih stanja vrlo je važno medicinsko savjetovanje o liječenju i prevenciji križobolje te edukacija o vježbama koje se rade kod kuće između dolazaka na terapije.

Split, Šibenska 57, „ Prevent,“                            
dr.Jadran Matutinović
www.prevent-st.hr
099/408 2245
e-mail: prevent.st@gmail.com