Zašto su čarape jedinstven odjevni predmet koji se mijenjao kroz vrijeme?

Čarape - jednostavan odjevni predmet, nezaobilazan u svojoj funkcionalnosti, ali i atraktivnosti. Vjerojatno će Vas iznenaditi činjenica da prapočeci ovog odjevog predmeta sežu u daleku prošlost. Prve zabilješke nam govore o primitivnim uzorcima (životinjskoj koži vezanoj oko gležnjeva) još iz perioda ljudske prapovijesti. Oblik sličniji današnjoj čarapi, javlja se prvi put kod starih Grka (izrađivali su ih od životinjske dlake) te kod Rimljana koji su ih izrađivali od kože i vune. Oko 1000 godine pr.Kr. čarape postaju statusni simbol među plemstvom.

Izum šivaćeg stroja 1589. godine omogućio je 6 puta bržu izradu čarapa, no unatoč tehnologizaciji izrade, ručno su se izrađivale sve do 1800. godine. Izum najlona 1938. godine značio je pravu revoluciju u povijesti mode. Do tada su se čarape izrađivale isključivo od vune, pamuka i svile.

Godine 1990. osnovana je tvrtka Makar d.o.o. koja je svojim imenom utkala put kvaliteti i udobnosti ovog svakodnevnog odjevnog predmeta te prepoznala njegovu važnost. Već više od 25 godina uspješno nalazimo put do svojih kupaca.  

Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja muških, ženskih i dječjih čarapa u prizvodnom pogonu i veleprodaji u Samoboru. Proizvodnja se odvija na 20 strojeva poznate tvrtke Lonati iz Brescie u Italiji. To su suvremeni, računalno vođeni strojevi koji omogućavaju visoku produktivnost, pouzdanu kvalitetu te brze izmjene proizvodnog programa i smanjenje troškova, uslijed čega su i cijene proizvoda konkurentnije. Otud i moto tvrtke - kvaliteta u idealnom odnosu s cijenom!  
Poslovna politika tvrtke temelji se na kvalitetnoj suradnji kako s malim trgovcima, tako i s velikim robnim kućama, pa se čarape Makar mogu pronaći diljem Hrvatske od malih trgovina do velikih trgovačkih lanaca.  

Od 29.7.2008. Makar čarape se mogu pohvaliti i certifikatom kvalitete ISO 9001:2008 u skladu sa TÜV NORD CERT postupcima (potvrda o sigurnosti, pouzdanosti i kvaliteti u zemlji i inozemstvu).

Mjera uspješnosti tvrtke MAKAR d.o.o. svakako su zadovoljstvo i vjernost kupaca. Možemo garantirati da će isporučena roba biti prvoklasna te da će u kombinaciji s povoljnom cijenom biti najbolja preporuka za daljnje poslovanje i pronalazak budućih kupaca. Težimo neprekidnom poboljšavanju učinkovitosti sustava, popravnim i preventivnim mjerama te periodičnim ocjenjivanjem sustava. Brinemo o svojoj infrastrukturi, ali i o zadovoljstvu zaposlenika te se uz visoku tehnologiju možemo pohvaliti i ugodnom i poticajnom radnom atmosferom.