Pisanje životopisa

Objavljeno: 8.1.2018. 9:03

Životopis je dokument potreban svima koji traže posao. Uz motivacijsko pismo i LinkedIn profil, i životopis je važan izvor informacija koji poslodavcima služi u izboru najboljeg kandidata za određeno radno mjesto. U profesionalnom životopisu kandidat predstavlja svoje radno iskustvo, obrazovanje, sposobnosti, interese. Ali i ono iznad svega toga: vlastitu motiviranost za radno mjesto, usmjerenost prema ciljevima i spremnost za učenje novih znanja.

Napisati atraktivan životopis nije lagan posao već je to izazov koji zahtijeva veliko posvećivanje. Prethodi mu puno istraživanja podataka o poslodavcu i kriterija za određeno radno mjesto, kao i planiranja koncepta životopisa, od odabira radnih iskustava ili interesa koje trebamo posebno istaknuti, do razmatranja koliko kao kandidat zadovoljavamo postavljene zahtjeve poslodavca za određeno radno mjesto itd. Životopis se tako stvara u odnosu prema zahtjevima koje je postavio poslodavac i načina na koji ćemo predstaviti sebe u odnosu prema tim zahtjevima.

Postoje radna mjesta za koja je iznimno važno pokazati kreativnost, tako da se uz tekstni oblik životopisa, za takva radna mjesta može priložiti i prezentacija kandidata o samome sebi u formi kratkog videoisječka. Brojni su oblici životopisa kojima se možemo prezentirati poslodavcima. No zašto pisanje životopisa ne prepustiti stručnim osobama?Tvrtka OMNIA - Prevoditeljstvo, pisanje i tekstni dizajn tvrtka je koja se, uz brojne druge djelatnosti u okviru prevoditeljstva i pisanja, bavi i pisanjem životopisa. Visokoobrazovan, stručan i iskusan kadar iz tvrtke Omnia pomoći će Vam u pisanju životopisa kojim ćete se na najatraktivniji način predstaviti svom budućem poslodavcu. Proces pisanja životopisa odvija se uz pažljivo postupanje s dokumentima koje prilažete na uvid (donosite osobno u ured, šaljete e-poštom ili Viberom) te uz potpunu poslovnu diskreciju i povjerenje. Stručnoj osobi iznosite potrebne podatke o sebi, od osnovnih podataka do podataka o obrazovanju, radnim iskustvima, hobijima ili vještinama stečenim izvan obrazovnog sustava. Poslodavci često razmatraju kandidata ne samo u okviru njegovih postignuća u obrazovnom sustavu, već ih oni zanimaju i kao osobe. Kvalificiraju ih na temelju obrazovnih i profesionalnih postignuća, ali i na temelju njihovih ciljeva. Zato su važni hobiji, jer oni puno govore o kandidatu kao osobi, kao i neformalna edukacija koja pokazuje kako su se kandidati sami educirali.  Također, volontiranje ili uključenost u udruge pokazuje koliko je kandidat društveno odgovorna osoba te hoće li se uklopiti u društveno odgovorno poslovanje. Svakako je važno u životopis uključiti i preporuke bivših poslodavaca. Stručna osoba puno će lakše sve potrebne podatke ukomponirati u smislenu cjelinu. Uz znanje i umijeće pisanja životopisa, svaki životopis može biti zanimljivo i kreativno napisan te Vas predstaviti kao visokomotiviranu osobu otvorenu novim učenjima. Zapamtite: Životopis je osobna iskaznica svake osobe, pregled stečenog znanja i iskustva i najvažniji korak u traženju posla za osobe koje žele pronaći najbolju priliku za sebe.