Prednosti restauracije spomenika pomoću nano tehnologije

Objavljeno: 21.12.2018. 13:23

Brojni spomenici i freske su uništeni ili ozbiljno oštećeni zbog sve većih vremenskih utjecaja, koje uzrokuju dramatične klimatske promjene. Zagađivači poput sumpornog dioksida i dušikovih oksida predstavljaju najozbiljniji razlog degradacije kamena, koji u obliku mramora, vapnenca i sličnih materijala čine neke od najvažnijih spomenika i artefakata u svijetu. Zbog takvih negativnih utjecaja dolazi do pucanja površine kamena ili još gore, što je oku nevidljivo, do lomljenja unutrašnjosti kamena. Ranjivost materijala spomenika na ovo pojačano opterećenje u okolišu ovisi o njihovim unutarnjim karakteristikama i ulozi u izgradnji samog spomenika. Na primjer, UNESCO procjenjuje da se površina koja se gubi na jednom mjestu na kulturnoj baštini Venecije predstavlja 6 % mramora i kamenih spomenika i 5 % fresaka.Problem nije samo ono što uzrokuje štetu, već i način na koji se obnavljaju spomenici. Vrlo često stručnjaci zaduženi za restauratorske poslove - arhitekti, restauratori, renovatori - obavljaju svoj rad bez prethodnih znanstvenih istraživanja oštećenog spomenika. Takva restauratorska intervencija može uzrokovati nepopravljivu štetu spomeniku. Iako komercijalni proizvodi, kao što su alkoksilani koji se obično koriste za obnovu kamena, predstavljaju nedvojbene prednosti, one također predstavljaju određene nedostatke koje stručnjaci zaduženi za njihovu primjenu potpuno ignoriraju.

Kako bi se zaštitila spomenička kulturna baština izrađeni su brojni kompatibilni nanomaterijali koji samočiste i jačaju materijale od koje su izrađeni spomenici. Nanočestica koju tvori gel bez pukotina u porama tretiranog kamena primjenjuje se u tekućem obliku. Penetracija nanočestice se odvija u dijelu puknuća kamena klasičnim sol-gel procesom, formirajući silikonsku mrežu koja je sposobna stabilizirati kamen koji propada.

Prednosti restauracije, tj. obnove spomenika nano tehnologijom vrlo dobro su poznate stručnjacima tvrtke PALOMA d.o.o. Same prednosti obnove spomenika nanočesticama su da su one proizvodi niske viskoznosti koji olakšavaju duboku i homogenu penetraciju u propadajuću podlogu spomenika; vlažnost prisutna u spomenicima dovoljna je za proizvodnju spontane gelifikacije proizvoda; a spajanje kisika i silikona stvara veze slične prirode kada ih uspoređujemo s postojećim vezama u mineralima stijena.

Kako biste bili sigurni da će vaši spomenici biti kvalitetno obnovljeni s najnovijom nano tehnologijom, svakako kontaktirajte stručnjake tvrtke PALOMA d.o.o. Osim usluge restauracije spomenika nano tehnologijom, PALOMA d.o.o. nudi usluge obnove i zaštite stakla nano tehnologijom, čišćenje i obnovu unutrašnjih i vanjskih površina od različitih materijala te skidanje antivegetativnih boja s čamaca, brodova, jahti.