Kako učinkovito izliječiti ravna stopala?

Objavljeno: 6.11.2017. 9:28

Za kretanje i održavanje ravnoteže zadužena su stopala koja ujedno nose ukupnu težinu našeg tijela. Stopala se sastoje od 26 kostiju i 33 zgloba, a pokreće ih više do 100 mišića, tetiva i ligamenata. Kako bi mogli pravilno hodati bez tegoba i bolova, mišići stopala moraju biti u ravnoteži sa silama opterećenja. Kako stopala trpe najveći dio opterećenja može doći i do različitih deformacija od kojih je najučestalije ravno ili spušteno stopalo.Riječ je o stanju u kojem stopalu dodiruje pod punom površinom umjesto samo vanjskim dijelom. Ne liječenjem spuštenih stopala dolazi do gubitka amortizacije, a opterećenje se prenosi na noge. Tako se javljaju bolovi i tegobe u stopalima, nogama i leđima. Najčešći uzroci spuštenog stola su pretilost, nedovoljno kretanja, ozljede stopala, dijabetes, artritis i starenje. Ova deformacija se najčešće javlja u djetinjstvu zbog nedovoljno kretanja zato je važno krenuti s liječenjem na vrijeme kako bi se spriječile moguće tegobe.

Najčešće tegobe koje uzrokuju spuštena ili ravna stopala:

Deformacije nožnih prstiju

Posljedica deformacije stopala je i nepravilan hod, zbog čega najviše pate prsti jer se sve opterećenje prelazi na njih. Nožni prsti se počinju kriviti te dolazi do stvaranja žuljeva, čukljeva, natisaka i kurjih oči.

Bolovi u tijelu

Kako je težina krivo raspoređena stvara se pritisak na koljena jer se hrskavica brže troši te na kralježnicu koja se nalazi u neprirodnom položaju. Tako se javljaju neugodni bolovi stopalima, nogama, koljenima i kralježnici, pogotovo kod dugog stajanja ili obavljanja neke fizičke aktivnost.

Loša cirkulacija i pojava vena

Zbog nepravilnog položaja tijela stvara se veći pritisak i na krvne žile, što dovodi do loše cirkulacije koja dalje uzrokuje pojavu ispucalih kapilara te varikoznih vena. Također javljaju se bolovi u kukovima i donjem dijelu tijela.Liječenje ravnih stopala podrazumijeva odabir prave obuće koja je vrlo udobna te smanjuje opterećenje stopala i noge. No, odgovarajuća obuća ne može potpuno riješiti ovaj problem, stoga postoje različite metode od kojih je naglasak na BoneStar implantatima koji su izrazito kvalitetni te omogućuju potpuno ispravljanje stopala. BoneStar implantati ugrade se u kost nožja i tako omogućuju ispravljanje i pravilan rast stopala. Dovoljan je svega mali rez oko 1 centimetar, a operacija traje 10 minuta.

“Do sada niti jedan ugrađeni BoneStar implantat nije pukao ili ispao, niti se trebao izvaditi poradi bolnosti stopala ili synovitisa prije završenog liječenje, a odlični i dobri rezultati korekcije ravnih stopala dostižu 98%. Brojne publikacije i znanstveni radovi proizašli su iz Poliklinike Roth, a svakako se najviše možemo pohvaliti s patentiranom inovacijom Bonestar Titan Implant koji se koristi u kirurgiji ravnih stopala te se ugrađuje u ustanovama diljem svijeta”, naglašavaju iz Poliklinike Roth.