NOVIJE NEINVAZIVNE TEHNIKE POMLAĐIVANJA

Objavljeno: 30.10.2018. 11:22

Jedna od novih aparativnih tehnika u estetskoj medicini je tretman koji koristi učinak plazme. To je vrlo sofisticiran način rada kojim se uzrokuju brojna sitna točkasta oštećenja površinskog dijela kože koji želimo korigirati.

Osim toga, ta oštećenja su snažna stimulacija tkiva na regeneraciju. Prilikom zahvata može se regulirati jačina rada, zbog čega je posljedično oštećenje tkiva veće ili manje, a to ovisi o rezultatu koji želimo postići i o stanju u kojem se koža nalazi. Okolno tkivo se prilikom rada minimalno oštećuje, zbog čega se ovom tehnikom mogu raditi zahvati na mjestima koja su teže dostupna nekim drugim estetskim i korektivnim tehnikama rada.

Visoka preciznost, minimalna oštećenja
Ova tehnika danas se ponajviše koristi za neinvazivnu blefaroplastiku (nekirurško podizanje spuštenih kapaka). Starenjem se koža kapaka spušta, postupno se nabora, smanjen je elasticitet i finalno se javlja višak kože. Učinak plazme pruža iznimne rezultate za taj problem ukoliko je ispravno indiciran i primijenjen. Zbog svoje preciznosti i minimalnog okolnog oštećenja, nema štetnih djelovanja s obzirom na rad u blizini samoga oka, odnosno unutar orbite. Tretman je kratkog trajanja, 15-20 minuta. Praktički je bezbolan, radi se uz lokalnu anestetsku kremu. Nije praćen krvarenjem ili podljevima, već je prisutno blago crvenilo uz krastice koje ubrzo otpadaju. Vidljivo oštećenje tkiva nestaje unutar dan, dva od samog zahvata, tako da pacijent nema potrebu dužeg oporavka, dok su komplikacije minimalne. Promjena je vidljiva odmah, ali se krajnji rezultat vidi nakon otprilike mjesec dana kada je koža vidljivo zategnuta. Tretman se također može ponavljati zavisno o stanju kože i željama pacijenta.Osim korekcije kapaka, ova tehnika danas se koristi i za uklanjanje masnih nakupina na kapcima (ksantelazmi), za korekciju hiperpigmentacija (mrlja, fleka na koži), za uklanjanje sitnih bora oko očiju, za korekciju bora oko usnica, za korekciju ožiljaka od akni, hipertrofičnih ožiljaka, a u nekim slučajevima i za uklanjanje dobroćudnih kožnih izraslina (fibroma, angioma, keratoza, bradavica), čak tetovaža.

Bioremodeliranje preparatom Profhilo
Profhilo je novi tretman visokom koncentracijom hijaluronske kiseline koji se ne klasificira  kao filer, niti kao mezoterapija. Sastoji se od termički obrađene hijaluronske kiseline NAHYCO tehnologijom, koja se sporo otpušta kada se primijeni u tkivo. Cilj je remodeliranje tkiva i zatezanje kože lica, vrata ili drugih željenih dijelova tijela na kojima se vide znakovi starenja. S obzirom da se ovako obrađena hijaluronska kiselina sporo otpušta, ona stimulira potkožne masne stanice, fibroblaste i keratinocite zbog čega nastaje izrazita regeneracija i remodeliranje tretiranog dijela potkožja i kože. Smanjuje se ovješenost i umoran izgled, dobiva punoća uz korekciju bora, koža je sjajna i zategnuta. Kada se tretira lice, preparat se primijenjuje BAP tehnikom supkutanog injiciranja u 5 točno određenih točaka sa svake strane lica (BAP točke – Bio Aesthetic Points). Te točke su mjesta na licu na kojima se primarno javlja atrofija dermisa zbog starenja kože.

Brzi efekti
Primjena preparata takvom tehnikom rezultira bržim vidljivim rezultatom, minimalno je invazivna zbog malog broja uboda, sa manjom mogućnošću razvoja komplikacija. Sam zahvat traje 10-15 minuta, praktički je bezbolan, a primijenjuje se uz lokalnu anestetsku kremu. Pacijent se odmah može vratiti postojećim aktivnostima bez potrebe za oporavkom. Već nakon prvog tretmana se vide rezultati, ali je ipak potrebno napraviti dva tretmana sa razmakom od mjesec dana da bi se dobio potpuni efekt. Tretman se također može ponavljati. Preparat se može primjeniti sam ili u kombinaciji sa filerima hijaluronske kiseline.

OPORAVAK NAKON NEINVAZIVNIH TRETMANA JE KRAĆI
Estetska medicina danas je jedna od grana medicine u najbržem razvoju. Cilj je postići pomlađivanje izgleda s minimalnim komplikacijama uz što brži oporavak i što trajniji efekt. Pacijent je u mogućnosti praktički odmah vratiti se svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima. Zahvati se rade u lokalnoj anesteziji ili bez nje, s obzirom na to da je osjet boli značajno manji ili ga uopće nema, za razliku od drugih klasičnih zahvata.

Zrinka Stanić Žgombić

dr.med. specijalistica dermatovenerologije

www.dermatologija-stanic.hr