OCIJENI
popust 10%

Davor Domazet-Lošo, ADMIRALOVI ZAPISI ili O pobjedi i ljubavi

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 02.10.2016. 20:07

Redovna cijena: 150,00 kn
Internet cijena: 135,00 kn
Uštedjeli ste: 15,00 kn

Opis
Kakva je, ustvari, knjiga 'Admiralovi zapisi ili O pobjedi i ljubavi' čiji je podnaslov pomalo platonski?

U koncipiranju naslova poslužio sam se naslovom poznatoga Turgenjevljeva djela 'Lovčevi zapisi'. Admiralovi zapisi obuhvaćaju vrijeme provedeno u Vojnopomorskoj oblasti u Splitu i Ratnoj školi u Beogradu te napose u Hrvatskoj, u vrijeme Domovinskog rata. Rat se ne dobiva na fizičkoj razini, nego i na onoj metafizičkoj. Rat je simbioza svega. Zato se prije svega i isključivo može dobiti na razini strategije. Pritom je ključna moralna snaga i snaga ljubavi. U ovom slučaju ljubavi za domovinu i za svoj narod.

Možemo li zapise smatrati nekom vrstom memoara?

Moram reći da ima elemenata memoaristike, ali nisu memoari, ima u njima znanstvenosti, ali nisu znanstven rad, ima struke, a nije stručna knjiga, ima novelističkoga i esejističkoga, a nije ni jedna ni druga književna vrsta.
Temeljna svrha je bila, nakon 20 godina, prikazati nevidljivu stranu rata, nadasve osobnom pričom, kako bi se razumjela cjelovitost Domovinskog rata.

Knjiga je posvećena 20. obljetnici 'Oluje' i 300. obljetnici slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama. Ima li poveznica u tima bitkama?

Ovo je prigoda da se i to objasni jer se na strateškoj razini do sada nije sagledavalo njihovo značenje. Priču o pobjedi nad Osmanlijama možemo svesti na sljedeće: u toj bitci bilo je angažirano 60.000, a po nekim izvorima 73.000 Turaka, što je i danas respektabilna snaga, te svega 700 branitelja, Sinjana. Na strateškoj razini nije bila svrha osvojiti sinjsku utvrdu. Bili su ciljevi mnogo dalekosežniji, što se često gubi iz vida. Nakon poraza pod Bečom, turska vojna sila počinje slabjeti, a ti znaci počinju dolaziti do izražaja nakon izgubljene Bitke kod Siska. Sinj nije bio krajnji cilj turskoga pohoda, već Zadar i osvajanje središnje točke istočne obale Jadrana, čime bi se ugrozila Venecija i otvorilo put za novi pohod prema Beču. No Sinj se ispriječio. Nisu predvidjeli otpor, kao što nije Milošević predvidio da će mu Tuđman i hrvatski narod pružiti tako snažan otpor, unatoč nerazmjeru fizičke snage oličene u oružju. Povijest se ponovila...

http://www.dominovic.hr/Artikl/ADMIRALOVI-ZAPISI-ili-O-pobjedi-i-ljubavi.html?q=cGdcMTA0LHByXDY4ODI1

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI