OCIJENI

Izdvajamo - Čaj neven cvijet

1 pregleda/dan | Objavljeno: 02.02.2011. 10:40

Iz ponude naše ljekarne izdvajamo: Čaj neven cvijet 20g - 8kn !!

SLUŽI ZA :
- jačanje imunološkog sustava,
- kod ateroskleroze krvnih žila mozga,
- upala desni i zubnog mesa,
- rane koje teško zacjeljuju,
- cvjetovi se upotrebljavaju za smirivanje upala,
- gastritis,
- stanja koja su povezana pojavom čira na želucu,
- pospješuju znojenje,
- kroničnih bolova u želucu,
- reguliraju neurednu menstruaciju,
- djeluju na žuč i žučne vodove.

RECEPTI :
Za lokalnu primjenu 1-2 grama na jednu šalicu vrele vode, preliti i pustiti da odstoji. Uveliko ima gotovih pripravaka.
Ukoliko imate čir na želucu ne preporučuju se tinkture bilo kojeg bilja, a također ni uzimanje alkohola ubilo kojem vidu. Finski istraživači otkrili su da zloupotreba alkohola povećava za 500 % rizik od infekcije bakterijom H. pylori.
Iako se više koristi za uklanjanje modrica, te za liječenje posjekotina i upala, može se pokušati sa kupovnim nevenovim melemom, ili tinkturom, izravno naneseno na čukalj, tri do četiri puta dnevno, tijekom jednog tjedna.
Za liječenje kožnih bolesti neven uživa u narodu velik ugled. On je kvalitetno sredstvo protiv bakterija, virusa i gljivica . Neven potiče bijela krvna zrnca na uništavanje štetnih mikroba i ubrzava zacjeljivanje rana.
Opekline od nerazumnog izlaganja suncu ublažuju cvjetovi nevena, time što zatvaraju rane, ublažuju upalu i potiču rast novih stanica kože.

Za pripravu sredstva za liječenje posjekotina : žličicu suhih latica cvjetova na šalicu uzavrele vode, pustiti da počine deset minuta. Tekućinom natopiti čistu tkaninu i stavljati kao oblog na ranu.
Pri ubodu insekta, utrljati svježi sok biljke nevena.
Kod upale desni i zubnog mesa svojim antibakterijskim djelovanjem i jačanjem imuniteta neven može biti koristan kod liječenja gingivitisa. No, opet – ukoliko postoji alergija na pelud, upotrebljavati ga oprezno i u slučaju reakcije odbaciti ga.
Za liječenje osipa oko pasa – (herpes zoster) pomaže ekstrakt svježih biljaka matičnjaka i nevena. Pazit na jelovnik – izbjegavati bjelančevine, a jesti mnogo povrća i voća.
Po Kneippu se neven s uspjehom upotrebljava za liječenje čira na želucu i u duodenumu, te upale želuca, i to u obliku čaja od cvjetova ili u obliku tinkture. Po Leclercu uzima se i pravi čaj od cvjetova nevena kao preljev : 5 grama cvjetova prelije se s pola čaše – 2 dl kipuće vode. U oba slučaja uzima se po gutljaj više puta tijekom dana.
Cvjetovi nevena pomiješani s rusomačom također jako koriste za isto već opisano, u omjeru 20 grama nevena i 30 grama stabljike i napravi mješavina od koje se uzima jedna velika žlica i prelije se čašom kipuće vode.

Oblozi od nevena prave se na slijedeći način :

tinktura nevena (Tincturae calendulae) 5 ccm, hladna prokuhana voda - Aquae coctae 250 ccm. Sve se to promućka i stavlja kao oblog na čir koji je nastao od proširenih vena na nogama.

Alkoholna otopina za smirenje upale kože i zubnog mesa pravi se tako da se 20 grama suhih cvjetova nevena stave u 1 dl. alkohola jačine do 70 %, i ostavi 10 dana da stoji. Zatim se procijedi i ostavi u dobro začepljenoj boci.
Masna koža lica trlja se vodenim ekstraktom nevena.
Vodeni ekstrakt se pravi tako da se 1 velika žlica suhih cvjetova nevena stavi u čašu hladne vode i ostavi poklopljeno preko noći. Zatim se procijedi i upotrebljava za čišćenje kože lica.
Za upale, nadražaje, čireve (furunkule) i naboje kože upotrebljava se mast od nevena. Ona se pravi tako da se uzme 10-20 grama alkoholnog ekstrakta nevena i izmiješa u čistoj posudi sa 80-90 grama čistog ljekarskog vazelina.

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI