OCIJENI

Teške i umorne noge, proširene vene, bio terra, Stara Vlaška 7, Zagreb

0 pregleda/dan | Objavljeno: 12.06.2014. 10:10

Stručnjaci procjenjuju da 60 do 70 posto svjetske populacije pati od nekog problema koji se manifestira teškim i bolnim nogama
Noge iznimno pate kad su izložene velikim ljetnim vrućinama, a ni hladnoća ne nosi sa sobom manje čimbenika rizika. Tegobe poput osjeta teških i bolnih nogu nekad su bile "rezervirane" samo za starije osobe. Međutim, način života, praćenje modnih trendova (cipele visokih potpetica, elegantne visoke čizme koje listove drže cijeli dan stisnute "kao u kalupu") i vrsta posla koji svakodnevno obavljamo (višesatno sjedenje - uredski posao, vozači kamiona, autobusa itd., višesatno stajanje) negativno utječu na cirkulaciju i posljedičnu prokrvljenost, što pridonosi javljanju tih tegoba kod sve mlađe populacije.
Osjet teških i bolnih nogu gotovo je redovito pratitelj određenih zanimanja koja zahtijevaju dugotrajno stajanje, kao što je slučaj kod stomatologa, kirurga, konobara, frizerki itd. Problem dodatno pogoršavaju povećana tjelesna težina, različite deformacije svoda stopala (ravna stopala), neka stanja (npr. trudnoća), uzimanje oralnih kontraceptiva, starija dob.
Neki medicinski stručnjaci u svojim stručnim radovima procjenjuju da 60 do 70 posto svjetske populacije pati od nekog problema koji se manifestira teškim i bolnim nogama. Tegobama su pogođeni i muškarci i žene, a učestalost se povećava s povećanjem dobi. Prema nekim procjenama, čak sedam od deset žena koje se žale na bolne i teške noge, govore o boli koja im bitno umanjuje kvalitetu života.
Sve je stvar cirkulacije
Uzrok teških i bolnih nogu nakon duljeg vremena provedenog u stojećem ili sjedećem položaju je u slaboj cirkulaciji u nogama. Što se zapravo događa? Srce funkcionira kao svojevrsna pumpa, koja tjera krv u sve dijelove našeg tijela, odakle se putem vena vraća natrag u srce. S obzirom na to da se srce nalazi na višoj razini u odnosu na noge, krv kroz vene u nogama kreće se suprotno sili gravitacije, da bi stigla do srca. Ako taj put prenesemo u mjernu jedinicu za dužinu, onda kod prosječne osobe put koji venska krv prevali iz nogu do srca iznosi 1,5 metar. Kako bi to olakšala, priroda se pobrinula da različitim mehanizmima potpomogne povratak krvi u srce. Dok smo u pokretu, kontrakcije mišića na nogama djeluju poput pumpe, pritišćući na stijenke vena potiskujući krv prema srcu. Drugim riječima, što se više krećemo, jače potiskujemo krv natrag prema srcu.
Tijekom dulje neaktivnosti, primjerice duljeg stajanja ili sjedenja u istom položaju, mišići nogu nedovoljno se kontrahiraju i manje pritišću na stijenku vena, što otežava povratak venske krvi prema srcu i izaziva nakupljanje krvi u nogama, a to dovodi do osjeta teških i bolnih nogu. Ako takvo stanje dulje traje, mogu uslijediti trajnije promjene na unutarnjoj stijenci vena i slabljenja venskih zalisaka. Ako se promjene ne tretiraju na vrijeme, uskoro se razvijaju ozbiljniji venski poremećaji.
Teške, bolne i otečene noge, uz to što su simptomi koje najčešće povezujemo s venskom bolešću nogu, mogu biti i prateći simptom raznih drugih oboljenja (primjerice kroničnog popuštanja srca, bolesti bubrega, nedostatne limfne drenaže (limfedem), upale potkožja u području nogu (erizipel, celulitis) ili nastati kao posljedica uzimanja nekih lijekova.
Mini tretman za trenutačno olakšanje
U slučaju da je uzrok teških i bolnih nogu relativno bezazlen (razlozi s početka teksta), za olakšanje postoji vrlo djelotvoran mini tretman koji će donijeti trenutačno olakšanje: noge je potrebno istuširati hladnom vodom i potom na njih lagano umasirati gel s učinkom hlađenja (najbolje onaj koji sadrži mentol) nježnim pokretima odozdo prema gore. Dodatno će pomoći ako gel sadrži i eterična ulja koja potiču cirkulaciju, pomažu kod uklanjanja napetosti i boli u mišićima i pridonose osjetu svježine. Nakon toga "zakoračit" ćete u radni dan s nevjerojatnom lakoćom, a vaše noge će biti u "fit" formi.
Kalofil 3kapi
Smilje 1kap
Tršlja 1kap
Metvica paprena 2kapi
Čempres 2kapi
3 do 6 kapi mješavine nanositi na bolno mjesto 3 puta dnevno do nestanka simptoma
Ostala eterična ulja koja mogu pomoći: mirta kemotip mirtenil-acetat, pačuli, limun, mira, niauli kemotip cineol
Piti Čaj od Vinove loze (4 jušne žlice na 1litru vode, piti tijekom dana)
Kapsule Pycnogenola 400mg dnevno
EPS žuti kokotac, vinova loza 2 puta dnevno jedna tableta
Slijedeće se preporučava:
Pokrenuti krvotok jednostavnim vježbama: noge lagano podignite od poda i kružite s njima u obje strane; nakon toga ih ispružite barem desetak puta.
Ako, pak, vaš posao zahtijeva dugo stajanje, pomoć potražite u vrlo jednostavnoj, a učinkovitoj vježbi: otprilike jednom u sat vremena podignite se desetak puta na vrške prstiju, a zatim lagano spustite natrag na stopala.
Mini tretmanima i jednostavnim vježbama možete si pomoći samo kratkoročno. Kako biste poboljšali stanje na dulji rok, potrebno je ne robovati životnim navikama, nego ih sustavno mijenjati i pritom polako osvještavati sve ono što loše radimo, a da možda toga nismo ni svjesni. U početku vjerojatno neće biti lako, ali upornošću se ipak može puno toga promijeniti.
Kako bismo vam pomogli, barem za početak, slijedite nekoliko savjeta:
• s posebnom pozornošću birajte obuću, svakako uvažavajući zahtjeve posla kojim se bavite
• idealna visina potpetica za žene je između tri i pet centimetara (poput obuće koju nose stjuardese)
• ako imate problema s "ravnim stopalima", nosite odgovarajuće ortopedske uloške
• hodajte kad god vam se ukaže prilika, koristite stubište umjesto dizala
• nikada nemojte sjediti prekriženih nogu
• nosite udobnu odjeću koja ne steže struk i noge
• kad god ste u prilici, odmorite noge stavljajući ih u povišeni položaj
• podignite podnožje ležaja na kojem spavate za desetak centimetara (stavite jastuk pod madrac, a ne ispod potkoljenica)
• tijekom dulje vožnje u automobilu zaustavite se svakih dva sata i protegnite noge
• ako imate problema s venama, izbjegavajte boravak u sauni i jaccuziju
• ograničite potrošnju alkohola, kave, gaziranih pića i jakih začina, te izbjegavajte jako slanu hranu (sol pospješuje zadržavanje tekućine u tijelu)
• smanjite broj cigareta (ako ih već ne možete potpuno izbaciti)
• održavajte idealnu tjelesnu težinu (svaki kilogram viška dodatno je opterećenje za vaše noge)
• prikladni sportovi su trčanje, plivanje, gimnasticiranje, vožnja bicikla, nordijsko trčanje, a i ples ima blagotvoran učinak
• masirajte noge lagano, odozdo prema gore
• ljeti izbjegavajte dulje izlaganje nogu sunčevim zrakama i hodajte plićakom
• prakticirajte tuširanje nogu hladnom vodom
• ako ništa od navedenog ne pomogne, dobro će doći kompresivne čarape (ali tek nakon savjetovanja s liječnikom); koristite ih uz uporabu gela, krema s učinkom hlađenja.
Gel za vanjsku primjenu na koži donjih ekstremiteta. Regenerira umorne noge i stopala. Nježno hladeći masažni gel se lako upija, ne lijepi se. Redovita nježna masaža Venosilom je idealna protiv nastanka umornih nogu i stopala kod osoba koje dugo stoje, sjede, trudnica ili zbog prekomjerne težine. Gel sadrži visok postotak prirodnih sastojaka. Venosil je namijenjen za svakodnevnu njegu nogu kod osjećaja umornih i teških nogu. Njega i nježna masaža stopala venosilom doprinosi osjećaju udobnosti donjim ekstremitetima
Primjena :
Gel nježno utrljajte u tankom sloju na nogu, od gležnja prema srcu. Ponovite nekoliko puta dnevno, prema potrebi. Gel na svijetlim tkaninama može ostaviti mrlje! Nakon nanošenja gela, operite ruke.
Aktivne tvari:
Bioaktivno ulje konoplje, sibirska jela, gavez, arnika, komorač, turica, menta, neven
Sadržaj: 100 ml.
Sastav:
Aqua, Alcoholdenat., CannabisSativaSeed Oil, SymphytumOfficinaleExtract, PEG-40 HydrogenatedCastor Oil, ArnikaMontanaExtract, AgrimoniaEupatoriaExtract, SodiumHydroxide, MenthaPiperita Oil, FoeniculumVulgare Oil, Rutin, AbiesSibirica Oil, CalendulaOfficinalisExtract, Lecithin, CymbopogonSchoennanthus Oil, Inositol, Carbomer, AscorbicAcid, XanthanGum, SalviaTriloba (and) SalviaOfficinalisLeafExtract

Marina Gradinac, dr. med.
Snježana Kolobarić, mag.mol.biologije

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI