OCIJENI

Phytostandard Artičoka Crna rotkva 30 tab možete kuptiti u Bio Terri, Stara Vlaška 7, Zagreb

0 pregleda/dan | Objavljeno: 20.02.2014. 08:41

Sastav: Ekstrakt crne rotkve 68mg, Ekstrakt Artičoke 72mg

EPS-ovi su sljedeća revolucionarna generacija biljnih ekstrakata u kojima se pokušava izvući maksimum ljekovitih tvari iz biljaka. EPS, na francuskom extraits de plantes fraîches standardisées, standardizirani ekstrakti ljekovitih biljaka, dobivaju se postupkom liksivijacije, odnosno progresivnog iscrpljivanja aktivnih tvari u rastućim koncentracijama etanola. Biljka se ekstrahira najprije u etanolu od 20%, potom u rastućim koncentracijama do 70%. To omogućuje još bolju ekstrakciju ljekovitih tvari. Primjerice, oligomerni procijanidini iz gloga topivi su u 30% etanolu, flavonoidi u 45% etanolu, a triterpenske kiseline u 70% etanolu. Sve tri skupine spojeva su biološki aktivne i njihovo istovremeno prisustvo omogućuje najbolje djelovanje, pa nativni ekstrakt sadrži sve tri važne skupine spojeva. Sličan je primjer i ehinacee. Polisaharidi se otapaju u 20% etanolu, cikorična kiselina u cca 30% etanolu, a alkilamidi u cca 50% etanolu, a sve tri grupe tvari pokazuju imunomodulatorno djelovanje zbog kojeg se ehinacea i koristi.

Ovaj proces omogućuje bolju ekstrakciju ljekovitih tvari - općenito. EPS matičnjaka (Melissa officinalis) sadrži 14x veću koncentraciju ružmarinske kiseline i 3x veću koncentraciju ukupnih polifenola od ekstrakta, a EPS lista artičoke (Cynara scolymus) sadrži 14x veću koncentraciju klorogeninske kiseline i 3x veću koncentraciju ukupnih polifenola od tinkture svježe biljke.

No, procesom liksivijacije nastaje relativno velika količina ekstrakta, a sam omjer ukupnog otapala i biljaka nije 5:1 kao kod klasičnih tinktura, već je daleko veći. Stoga bi aktivne tvari u nativnom ekstraktu liksivijacije bile jako razrijeđene. Zbog tog razloga vrši se uklanjanje otapala na hladnom u vakuumu, te nastaje suhi koncentrirani ekstrakt koji se resuspendira u otopini glicerola i vode. Zbog toga je vrlo podesan za primjenu kod male djece i ljudi koji ne smiju uzimati etanol, a sam glicerol daje slatkasti okus (korigens je okusa).

Time nastaje "tinktura bez etanola", s još većom raznolikosti ljekovitih molekula nego u tinkturi.

Preuzeto sa stranice Plantagea

Autor: dr.sc. Stribor Marković

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI