OCIJENI

Mate čaj u bio terri, Vlaška 7, Zagreb

0 pregleda/dan | Objavljeno: 06.11.2015. 08:28

Mate čaj možete kupiti u bio terri, Vlaška 7, Zagreb

Mate je zimzeleno drvo koje cvate od listopada do prosinca. Zeleni listovi i crvene bobice karakterističnog izgleda uspijevaju samo u Južnoj Americi gdje ga još zovu i "napitkom bogova". Brazil, Argentina i Paragvaj su najveći proizvođači te ujedno i potrošači Yerba Mate čaja. Zbog klimatskih uvjeta koji dominiraju tim područjem, Mate čaj nije mogao nigdje uspjeti osim u Južnoj Americi.
Zbog činjenice da biljka mate sadrži 11 vitamina i minerala te 15 aminokiselina moramo napomenuti kako bi je bilo teško mjeriti s bilo kojom drugom biljkom po svojoj nutricionističkoj vrijednosti.

Mate sadrži praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma - kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Napitak je žućkasto zelene boje, a sadrži kofein, teobromin, klorofil,eterično ulje i vanilin.

Argentinsko ministarstvo zdravlja dalo je preporuku svim trudnicama i dojiljama da redovito konzumiraju mate čaj zbog njegove nutritivne vrijednosti. Na sličan način, sugerirano je svim dječjim vrtićima i osnovnim školama da čašu mlijeka zamijene šalicom čaja s obzirom na veći broj korisnih tvari za organizam.
Istraživanja su pokazala da su mnogi fizički radnici koji su svakodnevno pili mate čaj, sačuvali dobro zdravlje i doživjeli duboku starost unatoč velikim naporima i slaboj prehrani. Ovaj čaj smanjuje i apetit pa je pogodan "za mršavljenje" – treba ga piti 60 minuta prije jela. U nekim europskim zemljama, primjerice u Njemačkoj, registriran je kao lijek.

Priprema Mate čaja u južnoameričkim zemljama je jedinstvena zato što Latinoamerikanci Mate čaj piju iz posebnih posuda koje su izrađene od tikvica i zovu ih Calebase. Naime kada stave čaj u Calebasu, doliju vodu koja doseže 100 stupnjeva, te uz pomoć slamke po imenu Bombilla uživaju u blagodatima spomenutog napitka.


Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića, te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam.
Mate čaju pripisuje se određena ljekovitost:
stimuliranje živaca,mišića
ubrzavanje metabolizma
antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje
svojstvo diuretika
potiče probavu
pojačava znojenje
s obzirom na sadržaj kofeina podiže radnu sposobnost
U latinoameričkim zemljama postoji jedna interesantna poslovica koja kaže: ”Da nema Mate čaja,svaki bi čaj bio dobar”…

Tanja & Goran (ordinacija.hr)

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI