OCIJENI

Ciste između prstiju kod pasa, Dorwest

2 pregleda/dan | Objavljeno: 16.03.2015. 11:21

Ciste između prstiju
To su mekane otekline ispunjena tekućinom koja se nalaze između prstiju, a ne prave ciste. Uzrok je često nepoznat, ali može biti posljedica nečega što je probilo kožu, poput sjemenke trave. Često ih je teško očistiti i često se redovito pojavljuju, posebice ako uzrok nije strano tijelo. Prvo provjerite da nema očitih znakova stranog tijela u koži, tada očistite područje Sokom češnjaka kako biste uklonili nečistoće i zaštitili područje. Tablete češnjaka i piskavice učinkovite su u liječenju manjih infekcija ovog tipa i trebaju se koristiti u dozama za liječenje sve do potpunog nestanka cisti. U slučajevima redovite pojave cista, preporučamo da nastavite koristiti Tablete češnjaka i piskavice u nižim dozama za održavanje zdravlja
Dorwest Herbs

Interdigitalna pioderma - infekcija između prstiju. Ako se prvotna infekcija ne može držati pod kontrolom, velika je vjerojatnost javljanja ciste ili razvoja cista i na drugim mjestima na nozi.

Prave ciste obično su folikularne ciste ili epidermoidne (ciste lojnih žlijezda) u većine pasa. Ovo su ciste benigne naravi, a kompletnim odstranjenjem više se ne javljaju. U pasa koji su skloni stvaranju cista, a naročito onih epidermoidnih, prisutne su uvijek.

Jedna od daljnjih mogućnosti navedenog stanja je klas trave koji je karakterističan za navedeno područje i uzrokuje upalu, otečenje i bolnost. Klas trave se poput strelice može zapiknuti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se u uho ili između prstiju na šapama. U većini slučajeva klas trave neće otpasti sam od sebe jer ima tendenciju stalnog probijanja u kožu. Upravo zbog toga klas trave dobio je naziv strelica. Ako je niste primijetili na vrijeme i zabije se duboko pod kožu doći će do upale tkiva, a upalu ćete primijetiti tako što se se između prstiju pojaviti gnoja oteklina. Na vrhu otekline bit će mala rupica kroz koju se klas trave, uvukao. Nažalost, u toj fazi klas trave najčešće nećete moći izvući samostalno jer vrlo vjerojatno se probio i nekoliko centimetara duž noge. Pomoć ćete morati potražiti kod veterinara. U težim slučajevima ovakvi problemi ne mogu se riješiti bez kirurškog zahvata.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti odrediti i postaviti dijagnozu te u skladu s njom pristupiti na najprikladniji način tretiranju postojećeg stanja.

Dragan Vešović, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

dorwest.com.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI