OCIJENI

Boražina biljno ulje u bio terri

0 pregleda/dan | Objavljeno: 18.03.2014. 16:41

Biljno ulje Boražine možete kupiti u Bio Terri, Stara Vlaška 7, Zagreb

Boražina - 7 stoljeća u službi protuupalnog djelovanja


Botanički opis

Boražina (Borago officinalis) iz obitelji Boraginaceae jednogodišnja je biljka visine 15 do 70 cm. Stabljike i listovi prekriveni su bjelkastim dlačicama. Stabljika je mesnata i sočna a listovi suženi u okriljenu peteljku. Kruna cvjetova nebeski je plava, rjeđe ljubičasta a ponekad i
bijela. Latice su ušiljene, pri dnu srasle u kratku cijev. Biljka je zbog svog nektara omiljena ispaša pčelama.
Boražina je samonikla u Sredozemlju i južnoj Europi, a uzgaja se u cijelom svijetu.


Povijest boražine

Ime roda Borago , odnosno borač, izvodi se od arapske riječi buhuray što znači “otac sirovosti”, pri čemu se aludira na svojstvo dlakavih listova te biljke.
U Europu su boražinu donijeli Arapi u srednjem vijeku.
Boražina se ne uzgaja samo u ljekovite svrhe, već je ona i omiljena biljka u kuhinji (aromatičnog mirisa i okusa koji lagano podsjeća na luk, a nekima i na krastavce, boražina pronalazi svoje mjesto u hladnim napitcima, salatama, jelima od skute, sira i jogurta...).


Vrijedni sastojci

Kliničke su studije u nekoliko ispitivanja pokazale odličnu djelotvornost ulja boražine pri kožnim upalama.U medicini, koja ponovno sve više cijeni i preporučuje boražinu, nekoć se upotrebljavala zelen (herba) dok se danas prednost daje isključivo ulju dobivenom iz sjemenki.
Ulje boražine , dobiveno hladnim tiještenjem sjemenki biljke, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolenskom (22%) i izrazito vrijednom gama-linolenskom kiselinom, kao i palmitinskom (13%), oleinskom (20%) i linolnom (42%). Nema mirisa.

Boražina je najbolji dostupan izvor gama-linolenske kiseline i ima najveću koncentraciju te kiseline u prirodi, te sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina nego poznato ulje noćurka. Boražina je bogata omega-3 masnom kiselinom (linolnom kiselinom) i omega-6 masnom kiselinom (linolenskom kiselinom) koje tijelo ne može samo sintetizirati što znači da je unos ovih kiselina neophodan.
Znanstvena istraživanja boražine koja se samo u medicini upotrebljava već više od 700 godina.
Jedna od mnogobrojnih prednosti gama-linolenske kiseline je sprječavanje nastanka upala.
U pokusima na životinjama uzimanje ove nezasićene masne kiseline povisilo je sastojak tvari koje zaustavljaju upalu u krvi, a koje potječu iz izmjene masnih tvari. Istodobno je zaustavljena proizvodnja štetnih proizvoda izmjene tvari koji potiču upalu. Na štakorima su zaustavljene akutne i kronične upale , dok su se kod pasa smanjili ekcemi uzimanjem upravo gama- linolenske kiseline.
Također, kliničke su studije u nekoliko ispitivanja na dobrovoljcima pokazale odličnu djelotvornost ulja boražine pri kožnim upalama . U studiji se nedvojbeno moglo dokazati da se uzimanjem ulja boražine zaustavlja proizvodnja određenih tvari koje potiču upale (leukotrien B4 i C4, prostaglandin E).

U više kliničkih studija dokazano je kako je dugoročno liječenje uljem boražine znatno umanjilo simptome reumatoidnog artritisa .

Pacijenti s akutnim problemima disanja koji su uzimali gama-linolensku kiselinu sadržanu u ulju boražine te eikozapentaensku kiselinu (iz ribljeg ulja) trebali su u usporedbi s kontrolnom skupinom kraće vrijeme pomoć pri disanju.

U nekim je zemljama ulje boražine službeno uvršteno kao pomoćno ljekovito sredstvo za neishranjenost . Iz toga slijedi da je ulje boražine vrlo koristan i vrijedan dodatak starijim osobama i djeci u dobi intenzivnog rasta , te u svim kurama oporavka nakon bolesti . Ulje boražine se oralno uzima kod upale bubrega i mjehura, upale vena, klimakterijskih tegoba i PMS-a

Prije par godina u Velikoj Britaniji napravljeno je opsežno istraživanje boražine i gama- linolenske kiseline (sadržane u ulju boražine) za koju su istraživanja dokazala da može uništiti stanice raka mozga i prostate te spriječiti širenje malignih stanica.
U nedavno provedenom ispitivanju žena oboljelih od raka dojke znanstvenici iz Nottinghama otkrili su da koktel gama-linolenske kiseline i lijeka protiv raka tamoksifena ubrzava oporavak pacijentica. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Cancer . Tijekom istraživanja 38 žena oboljelih od raka dobilo je osam kapsula, gama-linolenske kiseline po 2,8 g na dan, i tamoksifen, a druga je skupina dobila samo tamoksifen. Žene koje su uzimale koktel znatno su se brže oporavile od žena iz druge skupine, što je znanstvenike potaknulo na zaključak da gama-linolenska kiselina može poslužiti u liječenju određenog tipa raka dojke.


Primjena

Pored ovih znastvenih istraživanja ulje boražine nalazi svoju primjenu oralnim uzimanjem i kod upale bubrega i mjehura , upale vena , klimakterijskih tegoba i PMS-a , kod profilaksa upale grudi i potrbušnice, kao diuretik, te kao općenito dobro “oružje” u borbi protiv svih upalnih stanja.
Izvana se ulje boražine (koje je potpuno neiritativno) upotrebljava za liječenje rana i ožiljaka, prevenciju ispucalosti kože , kod strija i upaljene kože tj. ekcema , psorijaze i neurodermitisa.
Ulje boražine održava normalnu funkciju kože. Smatra se da ima sposobnost usporavanja procesa stvaranja bora i učvršćivanja pa je boražina čest sastojak prirodnih krema. Obnavlja, njeguje, umiruje i vlaži suhu i osjetljivu kožu a pročišćava i tonizira mješovitu i umornu kožu .


Oblici, doziranje, ograničenja i nuspojave

Izvana se upotrebljavaju kreme ili čisto ulje boražine za utrljavanje, a iznutra ulje kao dodatak prehrani. Kod oralne upotrebe s ciljem rješavanja kožnih poremećaja trebalo bi na dan uzimati 0,5 do 3 g ulja (3 x dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela), što odgovara Oshadhi biljno ulje boražine je hladno prešano i nerafinirano.količini od 100 do 750 mg gama-linolenske kiseline. Djeca uzimaju do 2 grama ulja. U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja (što odgovara količini od 1,4 g gama- linolenske kiseline na dan), naravno uz konzultacije s liječnikom.

Osobe koje uzimaju antikoagulanse (lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi – uzimanjem boražine javlja se mogućnost pojačanog krvarenja) i antikonvulzive (sredstva protiv epilepsije) trebali bi se prije istodobne primjene ulja boražine posavjetovati s liječnikom.
Ulje boražine je sasvim sigurno za vanjsku i unutarnju primjenu, netoksično je i do sada nuspojave nisu zabilježene.

Oprez!
Kao i ulje noćurka boražina je zbog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina vrlo osjetljiva na utjecaj svjetlosti, topline, vlage i kisika. Zbog toga je nužno skladištenje ulja na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako ne bi došlo do procesa oksidacije odnosno kvarenja ulja. Ne treba napominjati da je isključivo hladno prešano, nerafinirano i od pouzdanog dobavljača kupljeno ulje terapijske vrijednosti.

Izvor: Centar Cedrus

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI