OCIJENI

Boražina biljno ulje, gdje kupiti

0 pregleda/dan | Objavljeno: 13.01.2018. 09:11

Biljno ulje Boražine možete kupiti u bio terri, Stara Vlaška 7, Zagreb
Boražina, Borago officinalis, (obitelj Boraginaceae) jednogodišnja je biljka visine 15 do 70 cm. Stabljike i listovi prekriveni su bjelkastim dlačicama. Stabljika je mesnata i sočna a listovi suženi u okriljenu peteljku. Kruna cvjetova nebeski je plava, rjeđe ljubičasta a ponekad i
bijela. Latice su ušiljene, pri dnu srasle u kratku cijev. Biljka je zbog svog nektara omiljena ispaša pčelama.
Boražina je samonikla u Sredozemlju i južnoj Europi, a uzgaja se u cijelom svijetu.
Povijest
boražina, boreč, ulje boražineIme roda Borago, odnosno borač, izvodi se od arapske riječi buhuray što znači “otac sirovosti”, pri čemu se aludira na svojstvo dlakavih listova te biljke.
U Europu su boražinu donijeli Arapi u srednjem vijeku.

Boražina se ne uzgaja samo u ljekovite svrhe, već je ona i omiljena biljka u kuhinji (aromatičnog mirisa i okusa koji lagano podsjeća na luk, a nekima i na krastavce, boražina pronalazi svoje mjesto u hladnim napitcima, salatama, jelima od skute, sira i jogurta...).
Vrijedni sastojci
U medicini, koja ponovno sve više cijeni i preporučuje boražinu, nekoć se upotrebljavala zelen (herba) dok se danas prednost daje isključivo ulju dobivenom iz sjemenki.

Ulje boražine, dobiveno hladnim tiještenjem sjemenki biljke, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolenskom (22%) i izrazito vrijednom gama-linolenskom kiselinom, kao i palmitinskom (13%), oleinskom (20%) i linolnom (42%). Nema mirisa.
Boražina je najbolji dostupan izvor gama-linolenske kiseline i ima najveću koncentraciju te kiseline u prirodi, te sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina nego poznato ulje noćurka. Boražina je bogata omega-3 masnom kiselinom (linolnom kiselinom) i omega-6 masnom kiselinom (linolenskom kiselinom) koje tijelo ne može samo sintetizirati što znači da je unos ovih kiselina neophodan.
Znanstvena istraživanja boražine koja se samo u medicini upotrebljava već više od 700 godina

Jedna od mnogobrojnih prednosti gama-linolenske kiseline je sprječavanje nastanka upala.
U pokusima na životinjama uzimanje ove nezasićene masne kiseline povisilo je sastojak tvari koje zaustavljaju upalu u krvi, a koje potječu iz izmjene masnih tvari. Istodobno je zaustavljena proizvodnja štetnih proizvoda izmjene tvari koji potiču upalu. Na štakorima su zaustavljeneakutne i kronične upale, dok su se kod pasa smanjili ekcemi uzimanjem upravo gama- linolenske kiseline.
Također, kliničke su studije u nekoliko ispitivanja na dobrovoljcima pokazale odličnu djelotvornost ulja boražine pri kožnim upalama. U studiji se nedvojbeno moglo dokazati da se uzimanjem ulja boražine zaustavlja proizvodnja određenih tvari koje potiču upale (leukotrien B4
i C4, prostaglandin E).
U više kliničkih studija dokazano je kako je dugoročno liječenje uljem boražine znatno umanjilo simptome reumatoidnog artritisa.
Pacijenti s akutnim problemima disanja koji su uzimali gama-linolensku kiselinu sadržanu u ulju boražine te eikozapentaensku kiselinu (iz ribljeg ulja) trebali su u usporedbi s kontrolnom skupinom kraće vrijeme pomoć pri disanju.

U nekim je zemljama ulje boražine službeno uvršteno kao pomoćno ljekovito sredstvo za neishranjenost. Iz toga slijedi da je ulje boražine vrlo koristan i vrijedan dodatak starijim osobama i djeci u dobi intenzivnog rasta, te u svim kurama oporavka nakon bolesti.
Prije par godina u Velikoj Britaniji napravljeno je opsežno istraživanje boražine i gama- linolenske kiseline (sadržane u ulju boražine) za koju su istraživanja dokazala da može uništiti stanice raka mozga i prostate te spriječiti širenje malignih.
U nedavno provedenom ispitivanju žena oboljelih od raka dojke znanstvenici iz Nottinghama otkrili su da koktel gama-linolenske kiseline i lijeka protiv raka tamoksifena ubrzava oporavak pacijentica. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Cancer. Tijekom istraživanja 38 žena oboljelih od raka dobilo je osam kapsula gama-linolenske kiseline po 2,8 g na dan, i tamoksifen, a druga je skupina dobila samo tamoksifen. Žene koje su uzimale koktel znatno su se brže oporavile od žena iz druge skupine, što je znanstvenike potaknulo na zaključak da gama-linolenska kiselina može poslužiti u liječenju određenog tipa raka dojke.
Primjena
Pored ovih znastvenih istraživanja ulje boražine nalazi svoju primjenu oralnim uzimanjem i kod upale bubrega i mjehura, upale vena, klimakterijskih tegoba i PMS-a, kod profilaksa upale grudi i potrbušnice, kao diuretik, te kao općenito dobro “oružje” u borbi protiv svih upalnih stanja.
Izvana se ulje boražine (koje je potpuno neiritativno) upotrebljava za liječenje rana i ožiljaka, prevenciju ispucalosti kože, kod strija i upaljene kože tj. ekcema, psorijaze i neurodermitisa.
Ulje boražine održava normalnu funkciju kože. Smatra se da ima sposobnost usporavanja procesa stvaranja bora i učvršćivanja pa je boražina čest sastojak prirodnih krema. Obnavlja, njeguje, umiruje i vlaži suhu i osjetljivu kožu a pročišćava i tonizira mješovitu i umornu kožu.
Oblici, doziranje, ograničenja i nuspojave
Izvana se upotrebljavaju kreme ili čisto ulje boražine za utrljavanje, a iznutra ulje kao dodatak prehrani. Kod oralne upotrebe s ciljem rješavanja kožnih poremećaja trebalo bi na dan uzimati 0,5 do 3 g ulja (3 x dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela), što odgovara količini od 100 do 750 mg gama-linolenske kiseline. Djeca uzimaju do 2 grama ulja. U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja (što odgovara količini od 1,4 g gama- linolenske kiseline na dan), naravno uz konzultacije s liječnikom.
Osobe koje uzimaju antikoagulanse (lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi – uzimanjem boražine javlja se mogućnost pojačanog krvarenja) i antikonvulzive (sredstva protiv epilepsije) trebali bi se prije istodobne primjene ulja boražine posavjetovati s liječnikom.
Ulje boražine je sasvim sigurno za vanjsku i unutarnju primjenu, netoksično je i do sada nuspojave nisu zabilježene.
Oprez!
Kao i ulje noćurka boražina je zbog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina vrlo osjetljiva na utjecaj svjetlosti, topline, vlage i kisika. Zbog toga je nužno skladištenje ulja na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako ne bi došlo do procesa oksidacije odnosno kvarenja ulja. Ne treba napominjati da je isključivo hladno prešano, nerafinirano i od pouzdanog dobavljača kupljeno ulje terapijske vrijednosti.
Napisao: Saša Radulović, fitoaromaterapeut
Izvor: Centar Cedrus

www.facebook.com/Bio-Terra-339845659390255/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI