OCIJENI

Gorka dinja gdje kupiti

1 pregleda/dan | Objavljeno: 19.02.2015. 08:15

Gorku dinju možete kupiti u trgovini zdravog življenja, bio terra, Stara Vlaška 7, Zagreb

Aktivni sastojci gorke dinje pokreću mehanizme koji izgladnjuju i uništavaju zloćudne stanice.

Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja.

Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste ponajviše na području Azije, Afrike i Kariba.

Izvorno biljka potječe iz Indije, a u 14. stoljeću je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve svijeta.

Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

Plod gorke dinje šupalj je u presjeku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno sjeme smješteno u sredini ploda.

Ova čudnovata biljka stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza zdravstvenih dobrobiti.

U zapadnu je medicinu gorka dinja stigla tek nedavno.

No odmah je, s pravom, privukla zanimanje znanstvenika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebice zbog svog djelovanja na maligna oboljenja.

Ubojica stanica raka

Gorka dinja sok
U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Znanstvenici Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprječavanje njihova množenja.

Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Koloradu, potvrdila je da sok gorke dinje utječe na smanjenje rasta tumora gušterače.

U ovom istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje.

Sok je korišten na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca.

Kako piše u rezultatima studije, nakon 72 sata testiranja broj stanica tumora smanjen je za 90% - 98% kod glodavaca kojima je dan sok gorke dinje razrijeđen u vodi. Stručnjaci taj učinak smatraju fantastičnim.

Kod glodavaca koji su hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja tumorskih stanica, što je puno bolji učinak od kemoterapije.

Uz sve to, sok gorke dinje ne uzrokuje štetne nuspojave po kojima je kemoterapija zloglasna.

Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova.

Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma - neuroendokrinog tumora - te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama.

On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje...

štiti od malarije
djeluje antivirusno
ublažava probavne tegobe
pomaže kod dijabetesa
pospješuje mršavljenje
uništava crijevne parazite
ubrzava zacjeljivanje opeklina


Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.

Gorka dinja u kulinarstvu


Plod se jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko.

Koža kod mladog ploda je nježna i također jestiva. Sa sazrijevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini.

U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje popularan je sastojak mnogih jela.

Čest je element u kineskoj kuhinji, jer daje gorak okus, a obično se miješa s krumpirom. U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umjesto hmelja.

Gorka dinja konzumira se kuhana u vrijeme dok je zelene ili lagano žute boje.

Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje rabe se za pripremu čaja.

tekst preuzet sa Alternativa za vas
Autor teksta: Zoran Jagodić

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI