OCIJENI

Čileanska malina za sunčanje, prirodni zaštitni faktor SPF 20 do 40

0 pregleda/dan | Objavljeno: 22.06.2014. 16:06

Botanički naziv: Rubus idaeus

Način dobivanja: hladno tiješteno, nerafinirano

Pakira: Kemig (oleoTHERAPY)

Ulje SJEMENKI ČILEANSKE MALINE ima sposobnost absorbiranja UV B zraka (290-320 nm) i UV C zraka (100-290 nm), odnosno PROCJENJENI prirodni SPF 25-40. Zbog visokog sadržaja vit E (560 mg/100 g) ima snažno antioksidacijsko, a zbog sastava masnih kiselina i protuupalno djelovanje, te se može koristiti kod svih tipova kože koje zahtijevaju dodatnu njegu, za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože.

***

Plod maline uzgaja se prvenstveno radi dobivanja soka za prehrambene potrebe. Nakon cijeđenja soka zaostaju sjemenke. Hladnim prešanjem dobiva se ulje bogato cijelim spektrom vrijednih masnih kiselina od kojih izdvajamo omega-3 i omega-6 masne kiseline. U sastavu se nalaze i visoke koncentracije vitamina E (alfa i gama tokoferoli) i vitamin A. Ulje je tamno žute do smeđe boje što govori o sadržaju karotenoida koji ima antioksidatvina svojstva.

Zahvaljujući svom sastavu, ovo ulje ima izvanredna zaštitna svojstva te pruža koži zaštitu od sunčevog zračenja i djeluje blagotvorno kod ekcema i drugih upalnih stanja kože te obnavlja stanice kože nakon izlaganja suncu. Protuupalno djelovanje daleko je izraženije od drugih poznatih biljnih ulja (avokado, sjemenke grožđa, lješnjak, pšenične klice).

Znanstvena studija (Oomah i sur, Characteristics of raspberry seed oil, Food Chemistry 69 (2000) 187 193) navodi da se ulje maline može primjeniti kao sredstvo zaštite od sunčevog zračenja kao i u izradi krema za prevenciju kožnih iritacija, pasta za zube, pripravaka za tuširanje, balzama poslije brijanja, šampona za kosu i balzama za njegu usana.

Radi sadržaja fosfolipida vrlo je stabilno i ne kvari se ukoliko se čuva na adekvatnoj temperaturi. Fosfolipidi djeluju kao prirodni antioksidans.

Zaštitu od sunčevog zračenja pruža od cijelog UV spektra (UV-A, B i C). UV-B spektar je najodgovorniji za oštećenje stanica. Hladno prešano ulje čileanske maline štiti od ovog spektra snagom koja se može usporediti sa titanijevim dioksidom, što izraženo u faktoru zaštite (SPF) iznosi od 28 do 50, prema navedenoj znanstvenoj studiji. Varijacija SPF od 28 do 50 ovisi o nizu čimbenika rasta same biljke (stupanj vlage, sunca, kvaliteta zemljišta).

Ulje se može primjenjivati čisto, razrijeđeno sa drugim uljima ili u obliku emulzijskih formulacija (kreme, mlijeko za tijelo, balzami za usne). Kod uljnih miješavina i emulzijskih pripravaka potrebno je primjeniti oko 35 ml pripravka za jedno premazivanje tijela. Smanjujući količinu, stupanj zaštite višestruko pada. Ukoliko se primjenjuje čisto ulje, tada je dovoljno namazati kožu i u tanjem sloju.

Valter Ajman, dr. med



Upozorenje o SPF:

Kod prirodnih sirovina radi se o PROCJENJENOM SPF. To znači da od usjeva do usjeva nitko ne ispituje tu vrijednost, te ona može varirati. Stvarni SPF se može znati jedino testiranjem in vivo ili colipa metodom (spektrofotometrija).

MIJEŠANJE SIROVINA I KONAČNI FAKTOR: Ne savjetujemo da se kod miješanja jednake količine sirovine sa SPF i nekog drugog ulja uzima srednja vrijednost (aritmetička sredina) kao SPF mješavine! To nije i nikako ne može biti točno!

KOLIČINA SREDSTVA I DEKLARIRANI FAKTOR: Ono što još treba uzeti u obzir pri primjeni bilo kakvih sredstava za zaštitu od sunca je da ih treba nanositi vrlo obilno. Računa se da je potrebno otprilike 35ml losina/kreme za premazati izložene dijelove tijela. U slučaju da se upotrijebi polovica te količine nećete dobiti polovicu deklariranog faktora već drugi korijen te vrijednosti, što znači da ako stavite polovicu preporučene količine losiona s faktorom 50, na koži ćete de facto imati SPF 7! U nedostatku konkretnih ispitivanja ponašanja ulja, treba primijeniti ista načela.

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI