OCIJENI

Brahmi, Bacopa monnieri u Bio Terri

0 pregleda/dan | Objavljeno: 07.01.2015. 10:15

Brahmi i Gotu Kola

I Brahmi i Gotu Kola imaju mnoge primjene na zdravlje i dokazana djelovanja. U ovom tekstu će se osvrnuti samo na ona ljekovita djelovanja koja su im zajednička. Za obje biljke je rečeno da imaju blagotvorne učinke na um, smanjuju stres, jačaju imunitet i promiču zdravlje kože.

Ispod je lista s latinskim, sanskrtskim i domaćim imenima tih dviju biljaka. Od sada pa nadalje će se koristiti njihova sanskrtska imena da bi se izbjegla zabuna.

Latinski naziv: Bacopa Monnieri
Naziv na sanskrtu: Brahmi
Domaći naziv: Vodeni izop, Timijan lisnati

Latinski naziv: Centella Asiatica
Naziv na sanskrtu: Mandukaparni
Domaći naziv: Gotu Kola, Indijski pupačac, Indijska ljubljančica

Blagotvorno djelovanje na um
I za brahmi i za mandukaparni je rečeno da djeluju na um na sličan način, balansirajući lijevu i desnu stranu mozga i poboljšavajući tri funkcije uma: učenje, pamćenje i prisjećanje.

Mandukaparni djeluje s posebnim naglaskom na memoriju. Održava mozak mladim i pokazano je da pomaže kod senilnosti i demencije. Brahmi ima učinak harmonizacije neurotransmitera u mozgu. Balansira i koordinira tri funkcije uma pomažući da se učenje novog znanja zadrži u pamćenju, da se iz pamćenja dovede u sjećanje, i iz sjećanja da to znanje pomogne u daljnjem učenju.

Za Brahmi je zabilježen o da ima više specifično djelovanje u liječenju umnih poremećaja kao što su tjeskoba, epilepsija i ludilo. Iz razloga što mandukaparni djeluje pomlađujuće na um, koristi se više kao generalni tonik psihičkih funkcija.

Smanjenje stresa i jačanje imuniteta
Izgleda da je mandukaparni poznatija kao adaptogen, iako obje biljke poboljšavaju funkcioniranje imunološkog sustava, jačaju nadbubrežne žlijezde i pomažu u smanjenju stresa. Zbog svog umirujućeg, balansirajućeg učinka smanjuju proizvodnju kortizola i drugih hormona stresa i smanjuju emocionalne i mentalne napetosti tegoba povezanih sa stresom.

Blagotvorni učinci na kožu
Učinci protiv starenja biljke mandukaparni su učinkoviti ne samo na um, nego također i na kožu. Povećava sintezu kolagena koji je odgovoran za elastičnost kože i njenu čvrstoću i pomaže u prevenciji bora.

Mandukaparni ima anti-inflamantorna svojstva. Kada se izvana nanese smanjuje ožiljke, djeluje na opekline, potiče zacjeljivanje rana, sprječava infekcije i liječi druge kožne bolesti kao što su ekcemi i lepra.

Obje biljke poboljšavaju ten kože jer potiču jetru na izbacivanje otrova. Za brahmi je rečeno da ima jača detoksikacijska svojstva.

Korištenje u trudnoći
Brahmi je sigurna i često se potiče njena upotreba u trudnoći. Povećava plodnost i održava implamantaciju. Mandukaparni je kontraindicirana u trudnoći jer može izazvati pobačaj.

Nuspojave
Nijedna od biljaka nema toksične efekte, ali ako se prekomjerno uzima mandukaparni može uzrokovati glavobolje, gubitak svijesti, svrbež kože ili osip. Mandukaparni može također uzrokovati druge reakcije na koži kao što su kontaktni dermatitis; stoga bi trebala biti testirana na maloj površini kože prije nego se koristi površinski.

Dodatak
U Indiji, Bacopa monniera, poznata kao Brahmi, je cijenjena u tradicionalnoj medicini kao nervni tonik. U ranoj literaturi ime Brahmi je također korišteno za drugu vrstu biljke poznate kao Centella asiatica Linn., Indijski pupačac (pennywort). Međutim, ove biljke su posve različite. Naziv Jala-brahmi ili vodena brahmi, dodijeljen Bacopa monnieri-i u drevnim sanskrtskim zapisima, pokazuje razliku. Narodni naziv mandukaparni, često pomiješan s brahmi, se ustvari odnosi na Centella asiatica-u.

Kritička studija komparativne fitokemijskih, farmakoloških i terapeutskih svojstava tih dviju biljaka također podržava gledište da su to različite biljke.

1. U Čaraka samhiti ih se obje smatra promotorima kognitivnih funkcija, ali se navodi da je brahmi superiornija mandukaparni. Brahmi se koristi za liječenje posebnih psihičkih poremećaja kao što su ludilo i epilepsija, dok je mandukaparni generalni pomlađujući tonik koji promiče mentalno zdravlje.

2. Brahmi promiče plodnost i pomaže razvoj embrija, dok mandukaparni uzrokuje pobačaj. To ukazuje na to da su biljni materijali suprotnih učinaka na funkcije uterusa.

3. Sušruta samhita definira svojstva biljaka. Brahmi pripada grupi s gorkim okusom, dok mandukaparni pripada grupi s oporim okusom.

Preuzeto sa Alternativa foruma

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI